Home > Aanbod > Omgaan met ouderenmishandeling

Omgaan met ouderenmishandeling

Training
Omgaan met ouderenmishandeling

Ouderen blijven tegenwoordig langer zelfstandig wonen. Daarbij zijn ze vaak afhankelijk van kinderen, buren, vrijwilligers of professionals. Dat kan leiden tot onveilige situaties, maar ook in zorginstellingen komt mishandeling voor.

Bij ouderenmishandeling gaat het niet alleen om schoppen en slaan. Het kan ook gaan om verwaarlozing, emotionele mishandeling, seksueel misbruik en/of financiële uitbuiting.

Voor buitenstaanders is het lastig om oudermishandeling te herkennen of bespreekbaar te maken. De slachtoffers praten er liever niet over. Zij voelen zich kwetsbaar en schamen zich ervoor. Bovendien zijn ze vaak eenzaam en afhankelijk van de dader. Ze willen het contact met hun dochter of buurman liever niet op het spel zetten.

In onze training “Omgaan met oudermishandeling” leer je hoe je verschillende soorten mishandeling kunt herkennen en wat je er tegen kunt doen als het in je naaste omgeving gebeurt.

De training is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp.

Zit jij ook met dit soort vragen?

Mijn dementerende buurvrouw heeft tegenwoordig een vrijwilliger die met haar de boodschappen doet. Maar ik vind dat zij hem altijd wel heel erg ruimhartig beloont voor zijn verdienste.

Ouderen die problemen krijgen met hun geheugen zijn kwetsbaar. U weet niet of hier sprake kan zijn van uitbuiting of misbruik. Je zou een gesprek aan kunnen gaan met de buurvrouw en uw zorgen delen. Ook  mag u overleggen met Veilig Thuis en advies vragen. Je kunt anoniem blijven en hoeft daarbij ook niet de naam van de buurvrouw en haar vrijwilliger te benoemen.

Mijn buurman zit hele dagen thuis met zijn jas aan en regelmatig geef ik hem te eten omdat hij niets heeft. Ik maak me zorgen.

Ook armoede kan ertoe bijdragen dat ouderen in erbarmelijke omstandigheden verblijven. Uit schaamte zal dit vaak niet verteld worden. Probeer eerst in een gesprek met de buurman uw zorgen te delen en samen te kijken naar een oplossing. Maar ook kun je bellen met Veilig Thuis. Zij kunnen advies geven waar je binnen je eigen regio kunt informeren voor hulp. 

Schrijf je dan in voor de training “Omgaan met oudermishandeling”

Bekijk de agenda Contact opnemen

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op!
Neem direct contact op
© 2021 Nobel Care Zorgadvies